17.05.2022

Botoks Nedir? Ne İşe Yarar?

Uygulamalı Botoks Eğitimi
Uygulamalı Botoks Eğitimi: A'dan Z'ye Botoks teorik sunum ve vaka videoları ile zengin bir eğitim içeriği.
1 Saat
Uygulamalı Temel Medikal Estetik Eğitimi
Uygulamalı Temel Medikal Estetik Eğitimi: Fonksiyonel Anatomi, Altın Oran, Mezoterapi, Botoks, Dolgu konularında teorik sunum ve vaka videoları ile zengin bir eğitim içeriği.
9 Saat
Yüz Estetiğinde Minimal İnvaziv İşlemlerin Kombine Kullanımı
Bu eğitimde; yüz bölgesine uygulanan minimal invaziv estetik işlemlerinde en sık kullanılan botoks, dolgu, ip askılar, bunların kombinasyonları, bu kombinasyondaki zamanlamaların hem işlemin başarısına hem de hasta memnuniyetine direkt etkileri, bu kombinasyonlarda hasta seçimi ve hastaya göre yaklaşımlar örneklerle incelenecektir.
1 Saat

Botulinum toksininden elde edilen saflaştırılmış proteinin enjeksiyonuna dayanan botoks yaş almaya ve diğer nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkan çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi amacıyla yaygın olarak kullanılan bir medikal estetik prosedürdür.

Botoks 18 yaş üzerinde olan ve genel sağlığında uygulamaya engel bir durumu bulunmayan kişilere uygulanabilir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kişilere, Myastenia Gravis gibi belirli nörolojik tıbbi durumları olan hastalara botoks enjeksiyonu yapılmaz. Botoks yapılacak hastaların genel sağlık durumlarının iyi ve tedavi edilmek istenilen bölgede aktif cilt rahatsızlıklarının olmaması şartı aranır. En iyi sonuçların elde edilebilmesi için botoks enjeksiyonu kişi özelinde planlanmalı ve mutlaka bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Katılım Sertifikanızı Alın!

Botoks eğitimini tamamlayarak katılım sertifikası almaya hak kazanın. Eğitime hemen şimdi başlayın.


Botoks Eğitimi | Meducast Eğitim

 

Botoks Nedir?

Tıbbın farklı alanlarında uzun yıllardır kullanılan botoksun kozmetik amaçlı kullanımı sonucunda “Botoks nedir?” sorusu görünümüne özen gösteren kişilerin merak ettiği bir konu haline gelmiştir.

Botoks enjeksiyon yoluyla uygulanan bir yöntemdir. Enjeksiyon bölgesinde bir nörotransmitter  olan asetilkolinin sinir hücrelerinden kaslara sinyal göndermesini engelleyerek etki eder. Sonuç olarak botoks enjeksiyonu yapılan bölgedeki kaslarda zayıflama ya da geçici felç etkisi oluşturularak tedavi edilmek istenilen bölgedeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümü azaltılır. Aynı zamanda yeni çizgiler oluşması süreci de yavaşlatılabilir.

 

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks uygulaması yaptırmak isteyen kişiler öncelikle muayene edilir, tedavi edilmesi istenilen sorunun derecesi ve cilt yapısı değerlendirilir. Aynı zamanda kişinin botoks prosedürüne uygun olup olmadığı belirlenir. Daha sonra botoks enjeksiyonunun hangi noktalara ve hangi dozlarla uygulanacağı kişi özelinde planlanır.

Botoks enjeksiyonuna başlanmadan önce cilt temizlenerek topikal ya da lokal anestezi uygulanır. Böylece botoks enjeksiyonu sırasında kişinin herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi önlenir. Uyuşma etkisi elde edildikten sonra tedavi edilmek istenilen bölgedeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların yumuşatılması için önceden belirlenmiş bölgelere ince uçlu enjektörlerle botoks verilir. Uygulama genellikle 15 ila 20 dakika içerisinde konforlu ve pratik bir şekilde tamamlanır. Hastalar botoks sonrası günlük yaşantılarına herhangi bir kesinti olmadan devam edebilirler.

 

Botoks Ne İşe Yarar?

1992 yılında Allergan isimli bir ilaç firması tarafından piyasaya sürülen ilacın markası olan Botoks, bu prosedürle özdeşleşmiş bir isim haline gelmiştir. Ancak Dysport gibi farklı botoks markaları da bulunmaktadır.

Yaş almaya bağlı olarak yüzde orta ila şiddetli alın ve kaş çatma çizgileri, gülme çizgileri ve kazayakları meydana gelebilir. Bu çizgilerin görünür olması yüzde daha yorgun ve yaşlı bir görünüm oluşmasının en önemli sebepleri arasında yer alır. Botoks tedavisi yüzdeki çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılması, cildin doğal ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasının sağlanması amacıyla uygulanır.

Yüzdeki çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi için kullanılan botoks tedavisinde Botulinum toksininin saflaştırılmış hali enjekte edilerek uygulama bölgesindeki kaslar gevşetilir. Teknik düzeyde Botulinum toksini, sinirlerden bölgedeki kaslara bir sinyal gönderildiğinde kas kasılmasını kontrol eden Asetilkolin denilen kimyasal bir nörotransmitterin salınmasını engeller. Sonuç olarak tedavi bölgesindeki kasların dinlenme pozisyonuna dönmesi sağlanır. Bu kaslar, çeşitli yüz ifadelerinin oluşturulması için yumuşak dokuyu ve cildi çektiğinden kasların gevşetilmesi yoluyla cilde daha pürüzsüz bir görünüm kazandırılır.

 

Botoks Ne Zamana Etki Eder?

Botoks yaptırmadan önce “botoks nasıl yapılır?” sorusu kadar merak edilen diğer bir soru da “botoksun etkisinin ne zaman görülür?” sorusudur. Botoks enjeksiyonundan sonraki 48 ila 72 saat sonra etki görülmeye başlanır. Ortalama 10 gün içinde botoks enjeksiyonunun etkisi maksimum noktaya ulaşır.

 

Botoks Neden Tutmaz?

Botoks enjeksiyonu yaptırmak isteyen kişiler botoks zararları  konusunda endişelenebilmesine karşın; botoks kişi özelinde planlandığı ve bu konuda deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı takdirde herhangi bir zarara neden olmaz.

Botoks uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapıldığı takdirde etkili sonuçlar alınmasına karşın nadiren de olsa botoks direnci olarak anılan bir durumdan dolayı botoks enjeksiyonunun etkisi minimal düzeyde kalabilir. Bu durum hastalarda Botulinum toksinine karşı antikor oluşmasından ve ilacın hızlı bir şekilde metabolize edilmesinden kaynaklanır. Sonuç olarak botoks enjeksiyonu çok kısa süreli etki sağlayabildiği gibi uygulamanın hiç etki etmemesi de söz konusu olabilir.

Botoksun tutmamasının diğer bir nedeni uygulanan dozun, mevcut sorunun tedavisi için yetersiz kalmasıdır. Ayrıca botoksun yüzün anatomik yapısı hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmayan, hastanın ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru bir şekilde analiz etmeyen kişilerce uygulanması dozaj ya da uygulama hatası nedeniyle istenilen sonuçların elde edilmesini engelleyen bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

Diğer yandan botoks şişesi açılıp serum fizyolojik ile seyreltildikten sonra belirli bir süre içerisinde kullanılmazsa etkisi azalacaktır. Botoks enjeksiyonunun kas içerisine yapılması gerekirken çok yüzeysel ya da çok derine olacak şekilde yapılması da tatmin edici sonuçlar alınamamasına neden olabilir.

 

Botoks Ne Kadar Sürer?

Botoks enjeksiyonu genellikle 4 ila 6 ay kalıcılığını korur. Bu süre tedavi edilmek istenen sorunun derecesine, kişinin yapısal özelliklerine, enjekte edilen maddeye ve kullanılan doza bağlı olarak değişebilir.

Botoks enjeksiyonunun etkisinin azalmaya başlamasıyla birlikte uygulama yenilenebilir. Botoks enjeksiyonunun düzenli aralıklarla tekrarlanması halinde bölgedeki kaslarda belirgin bir güçsüzleşme etkisi yaratılması sayesinde botoks enjeksiyonlarının kalıcılık süresinin uzatılması mümkün olur. Böylece zaman içerisinde botoks enjeksiyonlarının daha uzun aralıklarla tekrarlanması yeterli olabilir.

Bununla birlikte botoks öncesi ve sonrası belirli noktalara dikkat edilmesi botoks enjeksiyonu ile daha etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.

Botoks etkileri kalıcı olmamakla birlikte uygulama sonrasında bazı botoks yan etkileri ile karşılaşılabilir. Bunların başında enjeksiyon bölgesinde ortaya çıkan ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelen kızarıklık, morarma ve şişlik gelir. Aynı şekilde botoks enjeksiyonundan sonra baş ağrısına benzer hafif bir ağrı hissedilmesi söz konusu olsa da ilk 24 saat içerisinde kendiliğinden geçen bu ağrı ihtiyaç halinde, doktorun reçete ettiği basit ağrı kesiciler kullanılarak kontrol altına alınabilir.

Daha aydınlık ve sağlıklı gelecekler için

Eğitimin yeni yolunu keşfedin

Teknolojinin hayatımıza getirdiği sonsuz değişikliğe ayak uydurmak, zamanı en iyi şekilde kullanmak, doğru bilgiye uzmanlar aracılığı ile ulaşmak ve istediğin zaman istediğin yerde kendini geliştirmek isterseniz Meducast’in değerli üyeleri arasına katılmanız yeterli.

Detaylı Bilgi
Yaklaşan webinar bulunamadı!
Ücretsiz
Sağlık Mesleği Mensuplarının Cezai Sorumluluğu
Sağlık Mesleği Mensuplarının Cezai Sorumluluğu
Bu eğitimin amacı katılımcılara; sağlık hukukuna ilişkin temel yasal bilgi ve ilkeleri aktararak, mesleğini icra sırasında karşılaşabileceği hukuki problemlere ilişkin kendisini ve mesai arkadaşlarını koruma ve yönlendirme konusunda bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmaktır. 
1 Saat
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme
Bu eğitimin amacı; bebek beslenmesinde temel kurallara bakış, anne sütünün mucizevi içeriği ve bebekler üzerindeki etkisi, ek gıdaya geçiş süreci hakkında bilgi paylaşımıdır. 
2 Saat
Ücretsiz
Safra Kesesi Hastalıkları ve Ameliyatı
Safra Kesesi Hastalıkları ve Ameliyatı
Bu eğitimin amacı; safra kesesinin yol açtığı hastalıklar, hastalıkların teşhisi, laparoskopik safra kesesi ameliyatı ve safra kesesi ameliyatı sonrası endikasyonları konusunda tecrübe ve örnek vakaların paylaşımıdır.
1 Saat
Talasemili bebek doğumunun engellenmesi için yapılması gerekenler
Talasemi taşıyıcıyılarının saptanmasıyla, hasta bebek oranlarını düşürmek mümkündür. Bu eğitimde, taşıyıcıların saptanması için tıp uzmanlarının izlemesi gereken adımlar paylaşılacaktır. Hangi ayırıcı tanıları yapmak gerekir? Taşıyıcı nereye yönlendirilmelidir? Evlilik öncesi taramalar ve genetik danışmanlığın taşıyıcıların saptanmasındaki rölü nedir?
1 Saat
Ücretsiz
İş Yeri Ergonomisi, Çalışanlarda Kas-İskelet Sistemi Sorunları ve Önlenmesi
İş Yeri Ergonomisi, Çalışanlarda Kas-İskelet Sistemi Sorunları ve Önlenmesi
Bu eğitimde ergonomi kavramı ve iş yerinde ergonomik düzenlemeler, çalışanların karşılaşabileceği kas-iskelet sistemi sorunları ve bunların önlenmesine yönelik tedbirler anlatılacaktır.
1 Saat
Kanser Tarama Testleri ve Erken Tanı
Bu eğitimde; kanserli hücrelerin tarama testleriyle erken teşhis edilmesinin hem hasta hem de tedavi üzerindeki etkileri anlatılacaktır. Rahim ağzı, meme, kolon ve rektum kanserlerinin erken teşhisinin önemine değinilecektir.
1 Saat