10.08.2022

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Nedir?

Uygulamalı Temel Ortodonti Eğitimi
Uygulamalı temel ortodonti eğitimi, ortodonti alanında temel bilgi ve beceriler kazandırmayı hedefleyen bir eğitimdir. Bu eğitim genellikle ortodonti uzmanlığını tamamlamış veya ortodonti uzmanı olmayı hedefleyen diş hekimlerine yöneliktir. Uygulamalı temel ortodonti eğitimi, genellikle diş hekimlerinin ortodontik tedavilere başlamadan önce katılmaları tavsiye edilen eğitimdir.
1:40 Saat

Teknolojideki ve diş hekimliğindeki gelişmeler sonucunda ortaya çıkan şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi klasik yöntemlere oranla pek çok farklı avantajı ile ön plana çıkan bir diş hekimliği prosedürüdür. Çok daha estetik bir ortodontik tedavi yöntemi olma özelliği taşıyan şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi dişlerinin daha iyi bir görünüme kavuşturulmasını isteyen ancak bunun için geleneksel ortodontik tedavide kullanılan telleri takmak istemeyen erişkin, genç ve çocuklara uygulanabilir.  En ideal ve en estetik tedavi alternatifleri arasında yer alır.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Nedir?

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi, dişlerdeki çapraşıklıkların geleneksel diş telleri kullanılmadan şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilmesi amacıyla uygulanır. Dijital ortodonti tedavisi sayesinde kişiye ve dişlere özel olarak yapılan şeffaf plakların kullanılması yoluyla dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi mümkündür. En iyi sonuçların elde edilebilmesi açısından şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi dahilinde hasta seçiminin doğru yapılması önemli bir gereklilik olarak değerlendirilir.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi dişler arasında aralıklar olması, diş çapraşıklıkları, yanlış kapanış tedavisi amacıyla çenenin genişletilmesi gibi pek çok ortodontik bozukluğun giderilmesi amacıyla uygulanabilir.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Avantajları Nelerdir?

Dişlerde çapraşıklıklar ve düzensizlikle olması estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme, bireyin bu görünümden rahatsızlık duymasına ve öz güven kaybı yaşamasına neden olabilir. Dişlerinin düzgün olmaması pek çok insanın gülümsemekten kaçınmasına ya da gülerken veya konuşurken ağzını kapama ihtiyacı duymasına yol açabilir.

Güzel ve düzgün dişlere doğuştan sahip olmak herkes için mümkün olmasa da şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi ile istenilen gülüşe sahip olmak mümkündür. Bu sayede bireyin estetik açıdan iyi görünen dişlere sahip olması ve öz güveninin artması sağlanabilir. Ayrıca bireyin iş hayatına da sosyal hayatına da katkıda bulunabilir.

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi aynı zamanda dişlerin görünümünü iyileştirerek bireyin çok daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar. Diğer yandan ortodontik tedavinin sağladığı avantajlar yalnızca estetik kazanımlarla da sınırlı değildir. Bireyin doğru diş ve çene yapısına sahip olması estetik açıdan hoş bir görünüm sağlamasının yanı sıra etkili ve rahat bir şekilde konuşmada ve yemek yemede de önemli bir rol oynar. Bu açıdan değerlendirildiğinde dişlerdeki çapraşıklıkların giderilmesinin ağız sağlığı ve işlevi için de ne kadar önemli olduğu net bir şekilde görülebilir. Ağız içerisinde bulunan kalabalık ve çapraşık dişler ile yanlış hizalanmış ısırık dişlerin yıpranmasına ve ağız sağlığı açısından riskli durumlar oluşmasına neden olabilir. Hatta bu tür sorunların tedavi edilmemesi halinde diş eti hastalığı, diş çürüğü, çene problemleri, diş kaybı, çiğneme ve konuşma bozukluğu gibi durumlarla karşı karşıya kalınması riski vardır.

Şeffaf plaklar çıkartılabilir olduğundan gün içerisinde hasta istediği zaman tedaviye ara verebilir. Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi, geleneksel diş tedavisine oranla daha az ağrılı ve daha konforludur. Şeffaf plakların haftalık ya da on beş günlük gibi aralıklarla değiştirilmesi hastanın tedavi sırasındaki konforunu artırır. Geleneksel diş teli tedavisinden farklı olarak şeffaf plaklar pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğundan yanaklarda yara ya da batma oluşması söz konusu değildir.

Şeffaf plakların takılıp çıkarılabilir olması ağız hijyeni açısından önemli bir avantajdır. Şeffaf bir görünümde olduğundan dışarıdan bakıldığında fark edilmemesi bireylerin tedavi süresince estetik açıdan daha iyi bir görünüme sahip olmasını sağlar. Şeffaf plaklar gün içerisinde gereklilik halinde çıkarılabildiğinden yemek yeme ya da önemli etkinlik gibi durumlardan konforu artırabilir ve görünümü iyileştirebilir.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Yapılan değerlendirmeler sonucunda hastanın şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi için uygun olduğuna karar verildiği takdirde öncelikle alt ve üst çenenin ölçüleri alınır. İhtiyaç görülmesi halinde ağız için röntgeni çekilebilir. Hasta özelinde alınan ölçüler diş hekimi tarafından, çalışmakta olduğu şeffaf plak firmasına gönderdikten sonra dijital ortama aktarım yapılır. Hem hastanın hem doktorun istekleri değerlendirilir ve dişler dijital ortamda hastanın da kolayca değerlendirebileceği son şekle getirilir. Yaklaşık 1 ila 2 hafta süren dijital şeffaf plak analizi sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hasta çağrılarak dişlerin son dijital şeklinden memnun kalıp kalmadığı sorulur. Hastanın onay vermesi ile birlikte şeffaf plakların üretimi sürecine başlanılır. Şeffaf plak üretimi süreci de genellikle 1 ila 2 hafta içinde tamamlanır.

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi kapsamında bazı dişlere beyaz butonlar koymaya yarayacak şekilde 1 adet alt ve üst çene için olmak kaydıyla anahtar şeffaf plak ve dişlerin üzerine diş rengi butonlar koyulur. Klasik ortodontik tedavideki braketleri taklit eder ve ağız içinde hemen hemen hiç görünmezler. Dişlerdeki çapraşıklık miktarının fazla olduğu durumlarda dişlerin solundan ve sağından ipr ya da stripping olarak da anılan çok küçük miktarlı aşındırmaların yapılması gündeme gelebilir. Bu aşındırmalar 0.05 mm ila 0.30 mm arasında değişir. Diş minesini geçmedikleri için dişte hassasiyete ya da çürümeye neden olmazlar.

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi yapılan hastaya ilk şeffaf plak takıldığında dişlerde sıkışma ve ağrı hissedilmesi doğal bir durum olarak kabul edilir. Bu durumda hastanın konforunun artırılması için diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Tedavinin tamamlanmasının ardından uygulanan tedavinin kapsamına göre hastanın 1 - 2 ay boyunca pekiştirme plağı takması istenebilir. Pekiştirme plaklarının özelliği tedavi sırasında kullanılan plaklara göre daha sert olmasıdır. Bunun nedeni dişlerin yerlerine alışmasını sağlama amacıyla kullanılmasıdır. Geleneksel ortodontik tedavi gibi şeffaf plak tedavisinin de tedavi tamamlandıktan sonra geri dönmesi riski vardır.  Bu tür olumsuzluklar yaşanmaması için dişlerin arkasına “Retainer” denilen görünmez bir tel takılması tercih edilebilir.

Şeffaf plakları takarken hastanın ön dişlerine doğru yavaşça ittirmesi gerekir. Daha sonra parmaklarla eşit kuvvet uygulanarak, sağ ve sol azı dişlerine yerleşene kadar bastırılır ve plak yerleştirilmiş olur. Çıkarma işlemi sırasında da herhangi bir azı dişinden başlanarak diğer azı dişine doğru parmak ucuyla işlem tamamlanabilir. Çıkarma sırasında farklı yöntemler denemek ya da keskin bir nesne kullanmanın plaklara zarar verme riski olduğu unutulmamalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Şeffaf plak tedavisi hakkında kullanıcıların merak ettiğin soruları cevapladık. Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Şeffaf Plak Tedavisi Etkili mi?

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi doğru kişiye ve doğru bir şekilde planlanarak uygulandığı takdirde etkili bir tedavidir. Özellikle diş eti sorunları olan, dişlerinin kapanışında ufak sorunlar bulunan ve dişlerindeki çapraşıklıklar daha az olan kişilerde daha avantajlı bir tedavi haline gelebilir.

 

Şeffaf Plak Tedavisi Ücretleri Ne Kadar?

Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi kişi özelinde planlanması ve uygulanması gereken bir diş hekimliği prosedürüdür. Bu nedenle hasta diş hekimi tarafından muayene edildikten sonra tedavi planlanmalı ve bu doğrultuda fiyat belirlenmelidir. Ayrıca tedavinin gerçekleştirileceği merkezin fiyat politikasının da dahil olduğu bazı etkenler şeffaf plak tedavisi ücretleri üzerinde etkilidir.

 

Şeffaf Plak Ömrü Ne Kadardır?

Şeffaf plaklar hasta özelinde planlanan tedaviye uygun olarak üretilir. Şeffaf plaklarla ortodonti tedavisi kapsamında farklı set şeffaf plaklar kullanılır. Bu plakların ne kadar süreyle kullanılacağı hasta özelinde 1 hafta, 10 gün ya da 2 hafta olacak şekilde değişiklik gösterebilir. Genellikle tedavinin başlangıcında şeffaf plak setleri 15’er günlük periyotlarda değişir. Hastanın şeffaf plaklara alışmasıyla birlikte planlanan tedaviye göre bu süre 1 haftaya ya da 10 güne indirilebilir.

Daha aydınlık ve sağlıklı gelecekler için

Eğitimin yeni yolunu keşfedin

Teknolojinin hayatımıza getirdiği sonsuz değişikliğe ayak uydurmak, zamanı en iyi şekilde kullanmak, doğru bilgiye uzmanlar aracılığı ile ulaşmak ve istediğin zaman istediğin yerde kendini geliştirmek isterseniz Meducast’in değerli üyeleri arasına katılmanız yeterli.

Detaylı Bilgi
Yaklaşan webinar bulunamadı!
Ücretsiz
Sağlık Mesleği Mensuplarının Cezai Sorumluluğu
Sağlık Mesleği Mensuplarının Cezai Sorumluluğu
Bu eğitimin amacı katılımcılara; sağlık hukukuna ilişkin temel yasal bilgi ve ilkeleri aktararak, mesleğini icra sırasında karşılaşabileceği hukuki problemlere ilişkin kendisini ve mesai arkadaşlarını koruma ve yönlendirme konusunda bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmaktır. 
1 Saat
Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme
Bu eğitimin amacı; bebek beslenmesinde temel kurallara bakış, anne sütünün mucizevi içeriği ve bebekler üzerindeki etkisi, ek gıdaya geçiş süreci hakkında bilgi paylaşımıdır. 
2 Saat
Ücretsiz
Safra Kesesi Hastalıkları ve Ameliyatı
Safra Kesesi Hastalıkları ve Ameliyatı
Bu eğitimin amacı; safra kesesinin yol açtığı hastalıklar, hastalıkların teşhisi, laparoskopik safra kesesi ameliyatı ve safra kesesi ameliyatı sonrası endikasyonları konusunda tecrübe ve örnek vakaların paylaşımıdır.
1 Saat
Talasemili bebek doğumunun engellenmesi için yapılması gerekenler
Talasemi taşıyıcıyılarının saptanmasıyla, hasta bebek oranlarını düşürmek mümkündür. Bu eğitimde, taşıyıcıların saptanması için tıp uzmanlarının izlemesi gereken adımlar paylaşılacaktır. Hangi ayırıcı tanıları yapmak gerekir? Taşıyıcı nereye yönlendirilmelidir? Evlilik öncesi taramalar ve genetik danışmanlığın taşıyıcıların saptanmasındaki rölü nedir?
1 Saat
Ücretsiz
İş Yeri Ergonomisi, Çalışanlarda Kas-İskelet Sistemi Sorunları ve Önlenmesi
İş Yeri Ergonomisi, Çalışanlarda Kas-İskelet Sistemi Sorunları ve Önlenmesi
Bu eğitimde ergonomi kavramı ve iş yerinde ergonomik düzenlemeler, çalışanların karşılaşabileceği kas-iskelet sistemi sorunları ve bunların önlenmesine yönelik tedbirler anlatılacaktır.
1 Saat
Kanser Tarama Testleri ve Erken Tanı
Bu eğitimde; kanserli hücrelerin tarama testleriyle erken teşhis edilmesinin hem hasta hem de tedavi üzerindeki etkileri anlatılacaktır. Rahim ağzı, meme, kolon ve rektum kanserlerinin erken teşhisinin önemine değinilecektir.
1 Saat